Kunsturnen en grafsteenpoëzie

Design en sterven, het is niet de meest voor de hand liggende combinatie. De uitvaartbranche is bij uitstek een wereld van tradities en rituelen. Is daar wel plaats voor vernieuwing? Van alternatieven voor de geijkte urn of doodskist tot oplossingen voor hoe een uitvaart mooier, persoonlijker, goedkoper of duurzamer kan. Met hun vindingrijkheid bewijzen hedendaagse ontwerpers dat de uitvaartwereld juist dynamisch is.

Graficus Philippe Rombouts had zoveel respect voor de liefdevolle relatie van zijn ouders dat hij een filosofische urn ontwierp. Illum brengt een ode aan het leven en aan de relatie met de geliefde voor, tijdens en na het overlijden. Hoewel het ontwerp met de open ziel alleenstaand ook zeer symbolisch is, wint het aan kracht zodra twee urnen met de zogenaamde ‘soullink’ worden verbonden. Dan wordt het de twee-eenheid waarnaar Aristoteles al verwees. “Met een klare lijn benadrukt de samenstelling de bijna vanzelfsprekende relatie tussen twee gelijkgestemde zielen.” In het atelier worden ultralicht aluminium, zacht rubber, roestvrij staal, subtiele taft en diverse soorten edelhout op ambachtelijke wijze geassembleerd. Op de website worden deze houtsoorten nader toegelicht: “Dat het palmhout bijvoorbeeld enkel van plantages komt waar oude gekweekte kokospalmen pas na zeventig jaar niet meer vruchtdragend zijn en gekapt worden om plaats te maken voor toekomstige gewassen maakt dat dit palmhout uit een ecologisch verantwoorde bron komt die een zeer duurzaam alternatief is voor bedreigd hardhout. Maar dat kokospalm geen jaarringen heeft, vinden we dan weer symbolisch erg onweerstaanbaar.” 

KWINTESSENS 2015-2

Share 

BLOG / NIEUWS

Dat Ware Liefde voor altijd is, bewijst Perk 17 van het kerkhof in Laken elk jaar opnieuw rond 21 juni. Neen, niet met Allerheiligen ... dan is het te donker, te grijs, te weinig zon. Allerheiligen is vermoedelijk te alledaags voor Louise. Maar het begin van de zomer - zo tussen kwart voor en vijf na twaalf - is...
Leonard cohen on deepening family relations
In zijn (werkelijk allerlaatste) persconferentie, ter gelegenheid van zijn album "You want it darker", zegt Leonard Cohen - heel terloops maar zéér direct - wat geluk (en dus ook ongeluk) betekent. Voor de ongeduldige lezer/surfer begint het op 1,52 ...  https://www.youtube.com/watch?v=RB47luV3M8o
Een liefde die niet opgeeft wanneer het wat tegenzit ... Er is niet veel dat nóg meer inspireert dan twee oudjes die er zijn voor elkaar en die nog steeds een lach op elkaars gezicht kunnen toveren. Van dit soort snapshots worden we bij illum warm. We wensen het iedereen dan ook van harte toe.