Memento Mori - Picasso

Memento Mori volgens Picasso

Maak je geen zorgen wanneer een schilder morbide tafereeltjes op doek zet.
De symboliek van een schedel of overrijp fruit duidt gewoon op onze sterfelijkheid. 
Muziekinstrumenten van hun kant verbeelden dan weer de vluchtigheid van muziek die verklinkt zodra de laatste noot is gespeeld.
'Memento Mori' noemt men dergelijke stillevens, wat "Gedenk dat het leven slechts tijdelijk is." betekent.
Zilveren Romeinse drinkbekers droegen vaak die inscriptie en de trappisten - die ook wel iets van de geneugten des levens kenden - hadden het als hun devies.

Met dit type schilderijen wilden kunstschilders de boodschap overbrengen dat het plezier van het leven slechts een moment duurt.

Ook Picasso refereert in dit schilderij graag naar die tradititie.
Het is immers net die tijdelijkheid die schoonheid herbergt ... wat dan weer naadloos aansluit bij het bekendere "carpe diem".

Share 

BLOG / NIEUWS

Dat Ware Liefde voor altijd is, bewijst Perk 17 van het kerkhof in Laken elk jaar opnieuw rond 21 juni. Neen, niet met Allerheiligen ... dan is het te donker, te grijs, te weinig zon. Allerheiligen is vermoedelijk te alledaags voor Louise. Maar het begin van de zomer - zo tussen kwart voor en vijf na twaalf - is...
Leonard cohen on deepening family relations
In zijn (werkelijk allerlaatste) persconferentie, ter gelegenheid van zijn album "You want it darker", zegt Leonard Cohen - heel terloops maar zéér direct - wat geluk (en dus ook ongeluk) betekent. Voor de ongeduldige lezer/surfer begint het op 1,52 ...  https://www.youtube.com/watch?v=RB47luV3M8o
Een liefde die niet opgeeft wanneer het wat tegenzit ... Er is niet veel dat nóg meer inspireert dan twee oudjes die er zijn voor elkaar en die nog steeds een lach op elkaars gezicht kunnen toveren. Van dit soort snapshots worden we bij illum warm. We wensen het iedereen dan ook van harte toe.